20 Haziran 2012 Çarşamba

Trendler



Yükselen Trend

    Bir günlük hisse fiyat grafiklerinin birleşmesiyle oluşan aşağı yada yukarı yönlü hareketlere trend adını veriyoruz. Evet, trenler aslında yön kavramıyla aynı şeyi anlatmaktadır. Yani şekildeki gibi bir oluşum için “Yükselen Trend” ifadesini kullanırız ve fiyat çubuklarının altına çizmiş olduğumuz çizgi de hisse için “Destek” niteliği taşımaktadır. Grafikten de görüldüğü gibi fiyatlar bir yükseliş eğilimindedir. Bazı günlerde düşüş olsa da fiyat çubuklarının altına çizmiş olduğumuz destek noktasından tekrar döndüğünü görmekteyiz.


Düşen Trend


 Yükselen Trendin tersi yönünde oluşan ve yandaki grafikte de gösterilen trend ise “Düşen Trend” olarak adlandırılır. Burada ise görüldüğü gibi fiyatlarda bir düşüş eğilimi gözlenmektedir. Burada da fiyat çubuklarının üzerine çizmiş olduğumuz çizgiye Direnç adı verilir. Bazı günlerde yükseliş olsa da fiyatların direnç çizgisini geçemeyip tekrar aşağı döndüğünü görmekteyiz.




Trend Yok (yatay trend)



 Bazen de fiyatlarda bir yön olmaz ve burada yatay bir hareket gözlenir. Fiyatlar birkaç gün yükselir ve birkaç gün içerisinde tekrardan düşerler. Düşenlerind de tekrar birkaç gün içinde tekrar yükselip tekrar düştüğünü görmekteyiz. Yani fiyatlarda kalıcı yükseliş yada kalıcı düşüşler yaşanmamaktadır. Yine burada da desteği ve direnci çok rahat bir şekilde görmekteyiz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder